Flevolandse educatieboeren
Volg ons op:

Van Beinum Akkerbouw

Schillinkpad 6 | 3896 LN Zeewolde

Wij zijn Ester en Arjan van Beinum,

Het is tijd om met je laarzen door de klei te stampen en kennis te maken met een echt akkerbouwbedrijf!
Ontdek waar groentes vandaan komen, hoe ze groeien en hoe de boer deze vanuit het land naar jouw bord krijgt. Leer zelf ook in de praktijk en maak je eigen friet en popcorn.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen weten waar het voedsel vandaan komt. Het besef dat voedsel een hele reis maakt voor het op tafel staat is naar onze mening van groot belang. Er wordt veel voedsel in de Flevolandse polder geteeld. Hoe gaaf is het als je daar eens bij mag zijn.

 

Tijdens de les

Na een korte introductie gaan we gauw op pad om via de schuren en machines naar het land te gaan waar de verschillende gewassen staan. (Als er gewassen staan) Door middel van active opdrachten leren, ontdekken en beleven de leerlingen veel over de producten in de schuur, machines, schuren en de gewassen. De opdrachten bestaan uit meten en wegen, graven, voelen, proeven en beleven. Aan het einde van de les maken we nog een groepsfoto voor een trekker of machine. Door zelf aan de slag te gaan met tarwekorrels leert de leerling het belang van volkoren producten en gezond eten.

 

Niveau

Groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8

 

Doel:

De leerling weet hoe een gewas gezaait of gepoot wordt. Hoe deze groeit op het land, van zaadje tot plant, wat er voor nodig is om het gewas te laten groeien en welke weersinvloeden er zijn. De leerling gaat zelf aan de slag met het verwerken van producten. Ook wordt de leerling zich bewust van gezond eten, waar hun voedsel vandaan komt en over de flora en fauna in de grond en boven de grond.

 

Tijdsduur:

ca. 2 uur op ma, di en do van 9.30 uur-11.30 uur (andere tijden in overleg mogelijk)

 

Bijzonderheden:

Een gastles in de klas is ook mogelijk, maar de beleving is dan wel minder.

 

Opmerkingen:

Opdrachten in groepjes, 1 begeleider per groepje van 5 leerlingen.
Belangrijk: niet vergeten schoeisel en kleren aan te doen die tegen een stootje kunnen.

 

 

Meer info

Bekijk ook onze andere boeren